Førstehjælp til fugle - forbered dig
Den bedste måde at være forberedt på en syg eller tilskadekommen fugl er, hvis man hele tiden sørger for at være på forkant med begivenhederne.
Derfor..
Sygdomstegn
En syg fugl kan til tider være svær at spotte. I naturen er sygdomstegn lig med den sikre død, da en rovfugl eller andre rovdyr nemt vil kunne spotte et sygt individ. Derfor skjuler fugle sygdomstegn, og hvis først de er nået derhen, hvor det kan ses, så skal det tages alvorligt.
Sygdomstegn kan være
er dog ikke det samme som, at der ikke er noget, du selv kan gøre. Hurtig hjælp er jo den bedste
hjælp, og derfor kan det gøre hele forskellen for fuglen, om du er i stand til at spotte problemet og
handle straks.
En fugl der puster sig op
Pil fuglen fra, og sæt den i sygebur (seperat bur). Placer en varmelampe over den ene halvdel af buret, så fuglen selv kan bestemme, om den vil sidde under varmen eller ej. Hvis en forværing ses inden for de næste timer, kontaktes dyrlægen straks.
Fuglen hviler på begge ben – med hovedet mellem “skuldrene”
Samme fremgangsmåde som ovenfor.
Diarré
Samme fremgangsmåde som ovenfor. Samtidig fjernes alt grønt og i stedet gives kun frø, æggefoder og vand. Drys nogle blå birkes over frøene. De virker let smertestillende og stabiliserende på maven, og knus en Lactoberal tablet og drys det over æggefoderet. Det vil rette op på tarmens flora. Diarré kan også give væskemangel – husk det. Så se under dette afsnit også.
En hyppig årsag til diarré er orm. Her kan man indsamle en afføringsprøve og lade dyrlægen teste
den. Det er nemt at udrydde ormene med den rette medicin.
Opkast
Opkast kan skyldes mange ting – bl.a. en stoppet kro. Mærk efter om kroen føles hård. Hvis den gør det, kan du give en lille dråbe parrafinolie i munden, og derefter forsigtig massere kroen, for at løsne op for forstopppelsen. Er kroen IKKE hård, skal du tænke i andre baner; infektioner eller indtagelse af giftige ting. Her skal en dyrlæge hurtig ind over. Husk også at opkast fører til væskemangel – så se også under dette afsnit.
Manglende appetit
Ligesom med opkast, kan det have bund i mange ting. Men hvis appetitten er det eneste symptom, så kræs om fuglen. Du kan evt. hakke nogle skyllede dåsemajs groft, og bland det op med opmadningsfoder eller æggefoder. Det er noget der plejer at glide ned – plus at det giver god næring. Du kan gøre det samme med frosne ærter – optøet under en rindende hane. Fugle er glade for søde ting, så hvis appetitten svigter, så benyt dig af det.
Væskemangel
Lidt ligesom med maden gælder det om at lokke fuglen med det, som den har smag for. Du kan tilsætte en smule sukker eller honning til vandet, eller fortynde juice 50%, både for at lokke den til at drikke – men også for at rette op på den ubalance der sker i kroppen. Sukker og salt er vigtig for alle levende væsner. En ubalance i natrium/kalium indholdet i blodet kan være fatalt. Og da en fugl indeholder forholdsvis lidt væske, skal der ikke lang tid med diarré eller opkast til, før der opstår en sådan ubalance.
Du kan modvirke det ved at lave følgende væske:
• 1 liter kogt vand
• 2 spsk sukker
• ½ tsk salt
• Saften af en presset appelsin
Væsken kan gives direkte i munden med en sprøjte, hvis ikke fugle selv vil drikke det. Husk dog: én dråbe ad gangen – så du ikke drukner fuglen.
En fugl som sidder på bunden af buret med hængende hoved
Her skal du have dyrlægen ind over med det samme. Sådan sidder kun en fugl der er meget syg. Ekstrem fjertab/ ikke fæld: Fugle fælder flere gange årligt, og man gør klogt i at lære sin(e) fugls signaler, når den går igennem dette. Den kan sagtens blive påvirket af det, især når den går igennem de store fældningsperioder, men den må aldrig blive direkte syg.
Man skal også hele tiden være opmærksom på, hvordan det normalt ser ud, når fuglen fælder – så man kan sammenligne, hvis man pludselig ser noget ud over det sædvanlige; eksempelvis kraftigere fæld der går ud over flyveevnen, krøllede fjer, misdannede fjer, fortykkede fjer. Der findes adskillige sygdomme, lopper og mider, som kan påvirke fjerdragten, så her skal en dyrlæge ind over, for at stille den korrekte diagnose, og give den rigtige behandling. Husk i øvrigt at adgang til bad er vigtigt for de fleste fugle, for at opretholde en sund fjerpragt.
Cyster/udposninger
Fugle kan få kræft – ligesom andre dyr – og som oftest viser det sig som knuder eller udposninger på kroppen. Derfor skal en sådan opdagelse altid føre til at dyrlægebesøg. Dog er der også mange andre ting som kan vise sig på denne måde, og derfor skal man ikke opgive fuglen med det samme. Det kan være en fedtknude, der oftest rammer hunnerne. Men det er muligt for fuglene at leve med en sådan fedtknude uden gener i mange år – med mindre den vokser eller sidder et sted, hvor den trykker på organerne.
Ulykker og tilskadekomst
Uheld kommer vi alle ud for, og har vi dyr er risikoen der altså også for, at de kommer galt afsted på et tidspunkt. Så er det vigtigt at vide, hvad du selv kan gøre – præcis som med sygdom. Her er et lille udpluk af, hvad man kan komme ud for:
Blødning fra næb
En blødning hos en fugl – uanset hvorfra den måtte stamme – bør standses hurtigst muligt. Fugle har meget lidt blod, og derfor kan en blødning hurtig blive alvorlig, og koste fuglen livet. Hvis fuglen bløder fra næbbet, enten fordi noget er knækket af, eller fordi overhuden er brudt, så er første skridt det samme: Stop blødningen ved at holde en stykke bomuldskompres på. Blodstop bør ikke bruges her, da det kan virke ætsende i mund og svælg. Hvis blødningen ikke stopper hurtigt, må du til dyrlægen. Muligvis er det nødvendig at brænde næbbet for at stoppe blødningen.
Husk at lede efter årsagen til blødningen. Er den fløjet ind i noget?
I hvilket tilfælde du også skal observere fuglen for hjernerystelse. Har den været oppe at slås?
Så må du se efter, om der er andre, der har skader. Eller har den bidt i noget, som er skadeligt, og som bør fjernes?
Blødning fra negle og fødder
Skyldes ofte at fuglen har hængt fast i noget – det kan være reb eller et frossen volierehegn. Det kan dog også her dreje sig om en slåskamp, der er endt dårligt for den sårede fugl. Tæer og fødder er noget som er let at bide i, og derfor ser man ofte – ved uenigheder – at fuglene bider ud efter, og direkte bider tæerne af hinanden. Så måske det er tid at overveje, om ikke sådanne fugle burde adskilles. Sørg for at stoppe blødningen med blodstop, og læg en ren,
blød bomuldsforbinding på, mens du lægger forsigtig pres på såret. Det kan tage tid før det stopper, så påfør evt. mere blodstop. Brug ikke elastikker og lignende.
Blødning fra fjer/ blodfjer
Lokaliser den brækkede fjer og sæt en klemme eller kompres på brudsteddet. Sørg for at holde fuglen rolig, evt. ved at pakke den ind i et varmt klæde og tale beroligende til den. Herefter bør du søge dyrlæge. En blodfjer bør ikke forsøges fjernet af andre end en professionel, med mindre man er meget erfaren, og har fået instruktion af en dyrlæge. Bedst er det dog for fuglen at være i narkose, mens dyrlægen fjerner den. På den måde stoppes blødningen
også lettest.
Knoglebrud
Der er ikke meget behandling, du selv kan gøre, hvis din fugl får et brud. Men det er vigtig, at du får beroliget din fugl – gerne ved at pakke den ind i et håndklæde, så den har det varmt, og så den ikke bevæger sig og kommer yderligere til skade. Varmen er især vigtig, da en fugl i chok hurtig mister kropsvarme. Så er det ellers af sted til dyrlægen, så hurtigt som det er muligt.
Hjernerystelse
En fugl som flyver ind i noget, har let ved at få et traume. Hjernerystelse er blot ét af disse traumer. Fuglen vil som regel virke konfus og vaklende efter slaget, og man bør straks sætte den mørkt i et mindre bur for sig selv. Ro er den bedste hjælp lige nu. Check mindst hver halve time og se om den liver op. Hvis ikke der er forbedring at spore efter 2-3 timer, må man af sted til dyrlægen.
Forbrændinger
En forbrænding kan være mange ting, og den førstehjælp man skal yde, skal da også ses i sammenhæng med skaden. Drejer det sig om varm væske, kan man bruge en vandforstøver, som man køler forbrændingen ned med. Det kan nok være svært at holde fuglen rolig så længe, da en sådan nedkølingsprocess af huden, kan tage lang tid. Alternativt kan man tage et fad med lunkent vand, og lægge våde klude i. Så pakker man det forbrændte område ind i de våde klude, og husker at udskifte dem hele tiden. Er der tale om en forbrænding med fedtstof, kan man bruge kartoffelmel, som drysses over. Herefter skylles det af, og man gentager processen, indtil fedtstoffet er ude. Herefter fortsætter man med at køle. HUSK VANDET SKAL VÆRE LUNKEN OG IKKE KOLDT – det er meget vigtigt. Ellers ender man med en fugl i en tilstand af hyperthermi
Forgiftninger
Et almindeligt hjem er fyldt med ting, som kan være giftige for en fugl. Det kan være opløsningsmidler og andre kemikalier, potteplanter eller madvarer (eks. avocado). Så hjælpen må afvejes efter, hvilken giftstof der er tale om. Er det en ætsende gift, så skal du ikke forsøge at få fuglen til at kaste op. Forsøg heller at indgive noget madolie (olivenolie), æggehvide eller mælk. På den måde indkapsles giften. Ved andre giftstoffer bør du forsøge at få fuglen til at kaste op, ved at give den en smule salt. Herefter må du hurtigst mulig af sted til dyrlæge med den. Husk at holde fuglen så rolig som muligt under det hele, selvom det kan være svært. Den kan nemt gå i chok, og dø alene af DEN årsag.
Opfølgning
At have levende dyr i sin husstand, vil altid være en udfordring, når det kommer til sygdom og tilskadekomst. Det er en stor berigelse at have fugle, men i modsætning til andre husdyr, kan man godt stå i den ubehagelige situation, at ikke ret mange dyrlæger har den fornødne ekspertise til at
behandle dem. Alle dyrlæger kan tage sig af en hund eller en kat – måske også et marsvin eller en kanin; men en fugl kræver specialviden – og rækken af dyrlæger med denne viden er kort.
Derfor kan det være særlig vanskeligt at finde en sådan dyrlæge udenfor lukketid. Som ejer vil man derfor stå sig bedst, hvis man sætter sig godt ind i den førstehjælp man SELV kan yde – indtil en professionel kan komme på banen. HUSK – Førstehjælp er lig med hurtig hjælp – og hurtig hjælp er den bedste hjælp.
Fuglekyndige dyrlæger
Skrevet af Lone Juul Lanng - www.lonelanng.dk
Den bedste måde at være forberedt på en syg eller tilskadekommen fugl er, hvis man hele tiden sørger for at være på forkant med begivenhederne.
Derfor..
- Find en god dyrlæge med speciale i fugle, og sørg for at have nummeret i nærheden – altid; gerne indkodet i telefonen.
- Sørg for at gennemgå førstehjælpskassen regelmæssigt – og check for om noget er ved at blive for gammelt, eller om noget skal tilføjes, ifht ny viden osv.
- Sørg hele tiden for at være opdateret på den nyeste viden om sygdomme hos fugl gennem online udgivelser o.lign.
- Der ligger en stor viden gemt hos rigtig mange ældre og erfarne fugleholdere – sørg for at benytte dig af den. Det kan evt. ske gennem medlemskab af lokale fugleforeninger.
Sygdomstegn
En syg fugl kan til tider være svær at spotte. I naturen er sygdomstegn lig med den sikre død, da en rovfugl eller andre rovdyr nemt vil kunne spotte et sygt individ. Derfor skjuler fugle sygdomstegn, og hvis først de er nået derhen, hvor det kan ses, så skal det tages alvorligt.
Sygdomstegn kan være
- En fugl der sidder og puster sig op
- Fuglen hviler på begge ben – med hovedet mellem “skuldrene”
- Diarré
- Opkast
- Manglende appetit
- Væskemangel
- En fugl som sidder på bunden af buret med hængende hoved
- Ekstrem fjertab (ikke fæld)
- Cyster – udposninger
er dog ikke det samme som, at der ikke er noget, du selv kan gøre. Hurtig hjælp er jo den bedste
hjælp, og derfor kan det gøre hele forskellen for fuglen, om du er i stand til at spotte problemet og
handle straks.
En fugl der puster sig op
Pil fuglen fra, og sæt den i sygebur (seperat bur). Placer en varmelampe over den ene halvdel af buret, så fuglen selv kan bestemme, om den vil sidde under varmen eller ej. Hvis en forværing ses inden for de næste timer, kontaktes dyrlægen straks.
Fuglen hviler på begge ben – med hovedet mellem “skuldrene”
Samme fremgangsmåde som ovenfor.
Diarré
Samme fremgangsmåde som ovenfor. Samtidig fjernes alt grønt og i stedet gives kun frø, æggefoder og vand. Drys nogle blå birkes over frøene. De virker let smertestillende og stabiliserende på maven, og knus en Lactoberal tablet og drys det over æggefoderet. Det vil rette op på tarmens flora. Diarré kan også give væskemangel – husk det. Så se under dette afsnit også.
En hyppig årsag til diarré er orm. Her kan man indsamle en afføringsprøve og lade dyrlægen teste
den. Det er nemt at udrydde ormene med den rette medicin.
Opkast
Opkast kan skyldes mange ting – bl.a. en stoppet kro. Mærk efter om kroen føles hård. Hvis den gør det, kan du give en lille dråbe parrafinolie i munden, og derefter forsigtig massere kroen, for at løsne op for forstopppelsen. Er kroen IKKE hård, skal du tænke i andre baner; infektioner eller indtagelse af giftige ting. Her skal en dyrlæge hurtig ind over. Husk også at opkast fører til væskemangel – så se også under dette afsnit.
Manglende appetit
Ligesom med opkast, kan det have bund i mange ting. Men hvis appetitten er det eneste symptom, så kræs om fuglen. Du kan evt. hakke nogle skyllede dåsemajs groft, og bland det op med opmadningsfoder eller æggefoder. Det er noget der plejer at glide ned – plus at det giver god næring. Du kan gøre det samme med frosne ærter – optøet under en rindende hane. Fugle er glade for søde ting, så hvis appetitten svigter, så benyt dig af det.
Væskemangel
Lidt ligesom med maden gælder det om at lokke fuglen med det, som den har smag for. Du kan tilsætte en smule sukker eller honning til vandet, eller fortynde juice 50%, både for at lokke den til at drikke – men også for at rette op på den ubalance der sker i kroppen. Sukker og salt er vigtig for alle levende væsner. En ubalance i natrium/kalium indholdet i blodet kan være fatalt. Og da en fugl indeholder forholdsvis lidt væske, skal der ikke lang tid med diarré eller opkast til, før der opstår en sådan ubalance.
Du kan modvirke det ved at lave følgende væske:
• 1 liter kogt vand
• 2 spsk sukker
• ½ tsk salt
• Saften af en presset appelsin
Væsken kan gives direkte i munden med en sprøjte, hvis ikke fugle selv vil drikke det. Husk dog: én dråbe ad gangen – så du ikke drukner fuglen.
En fugl som sidder på bunden af buret med hængende hoved
Her skal du have dyrlægen ind over med det samme. Sådan sidder kun en fugl der er meget syg. Ekstrem fjertab/ ikke fæld: Fugle fælder flere gange årligt, og man gør klogt i at lære sin(e) fugls signaler, når den går igennem dette. Den kan sagtens blive påvirket af det, især når den går igennem de store fældningsperioder, men den må aldrig blive direkte syg.
Man skal også hele tiden være opmærksom på, hvordan det normalt ser ud, når fuglen fælder – så man kan sammenligne, hvis man pludselig ser noget ud over det sædvanlige; eksempelvis kraftigere fæld der går ud over flyveevnen, krøllede fjer, misdannede fjer, fortykkede fjer. Der findes adskillige sygdomme, lopper og mider, som kan påvirke fjerdragten, så her skal en dyrlæge ind over, for at stille den korrekte diagnose, og give den rigtige behandling. Husk i øvrigt at adgang til bad er vigtigt for de fleste fugle, for at opretholde en sund fjerpragt.
Cyster/udposninger
Fugle kan få kræft – ligesom andre dyr – og som oftest viser det sig som knuder eller udposninger på kroppen. Derfor skal en sådan opdagelse altid føre til at dyrlægebesøg. Dog er der også mange andre ting som kan vise sig på denne måde, og derfor skal man ikke opgive fuglen med det samme. Det kan være en fedtknude, der oftest rammer hunnerne. Men det er muligt for fuglene at leve med en sådan fedtknude uden gener i mange år – med mindre den vokser eller sidder et sted, hvor den trykker på organerne.
Ulykker og tilskadekomst
Uheld kommer vi alle ud for, og har vi dyr er risikoen der altså også for, at de kommer galt afsted på et tidspunkt. Så er det vigtigt at vide, hvad du selv kan gøre – præcis som med sygdom. Her er et lille udpluk af, hvad man kan komme ud for:
- Blødning fra fjer, negle og næb.
- Knoglebrud
- Hjernerystelse
- Forbrændinger
- Forgiftninger
Blødning fra næb
En blødning hos en fugl – uanset hvorfra den måtte stamme – bør standses hurtigst muligt. Fugle har meget lidt blod, og derfor kan en blødning hurtig blive alvorlig, og koste fuglen livet. Hvis fuglen bløder fra næbbet, enten fordi noget er knækket af, eller fordi overhuden er brudt, så er første skridt det samme: Stop blødningen ved at holde en stykke bomuldskompres på. Blodstop bør ikke bruges her, da det kan virke ætsende i mund og svælg. Hvis blødningen ikke stopper hurtigt, må du til dyrlægen. Muligvis er det nødvendig at brænde næbbet for at stoppe blødningen.
Husk at lede efter årsagen til blødningen. Er den fløjet ind i noget?
I hvilket tilfælde du også skal observere fuglen for hjernerystelse. Har den været oppe at slås?
Så må du se efter, om der er andre, der har skader. Eller har den bidt i noget, som er skadeligt, og som bør fjernes?
Blødning fra negle og fødder
Skyldes ofte at fuglen har hængt fast i noget – det kan være reb eller et frossen volierehegn. Det kan dog også her dreje sig om en slåskamp, der er endt dårligt for den sårede fugl. Tæer og fødder er noget som er let at bide i, og derfor ser man ofte – ved uenigheder – at fuglene bider ud efter, og direkte bider tæerne af hinanden. Så måske det er tid at overveje, om ikke sådanne fugle burde adskilles. Sørg for at stoppe blødningen med blodstop, og læg en ren,
blød bomuldsforbinding på, mens du lægger forsigtig pres på såret. Det kan tage tid før det stopper, så påfør evt. mere blodstop. Brug ikke elastikker og lignende.
Blødning fra fjer/ blodfjer
Lokaliser den brækkede fjer og sæt en klemme eller kompres på brudsteddet. Sørg for at holde fuglen rolig, evt. ved at pakke den ind i et varmt klæde og tale beroligende til den. Herefter bør du søge dyrlæge. En blodfjer bør ikke forsøges fjernet af andre end en professionel, med mindre man er meget erfaren, og har fået instruktion af en dyrlæge. Bedst er det dog for fuglen at være i narkose, mens dyrlægen fjerner den. På den måde stoppes blødningen
også lettest.
Knoglebrud
Der er ikke meget behandling, du selv kan gøre, hvis din fugl får et brud. Men det er vigtig, at du får beroliget din fugl – gerne ved at pakke den ind i et håndklæde, så den har det varmt, og så den ikke bevæger sig og kommer yderligere til skade. Varmen er især vigtig, da en fugl i chok hurtig mister kropsvarme. Så er det ellers af sted til dyrlægen, så hurtigt som det er muligt.
Hjernerystelse
En fugl som flyver ind i noget, har let ved at få et traume. Hjernerystelse er blot ét af disse traumer. Fuglen vil som regel virke konfus og vaklende efter slaget, og man bør straks sætte den mørkt i et mindre bur for sig selv. Ro er den bedste hjælp lige nu. Check mindst hver halve time og se om den liver op. Hvis ikke der er forbedring at spore efter 2-3 timer, må man af sted til dyrlægen.
Forbrændinger
En forbrænding kan være mange ting, og den førstehjælp man skal yde, skal da også ses i sammenhæng med skaden. Drejer det sig om varm væske, kan man bruge en vandforstøver, som man køler forbrændingen ned med. Det kan nok være svært at holde fuglen rolig så længe, da en sådan nedkølingsprocess af huden, kan tage lang tid. Alternativt kan man tage et fad med lunkent vand, og lægge våde klude i. Så pakker man det forbrændte område ind i de våde klude, og husker at udskifte dem hele tiden. Er der tale om en forbrænding med fedtstof, kan man bruge kartoffelmel, som drysses over. Herefter skylles det af, og man gentager processen, indtil fedtstoffet er ude. Herefter fortsætter man med at køle. HUSK VANDET SKAL VÆRE LUNKEN OG IKKE KOLDT – det er meget vigtigt. Ellers ender man med en fugl i en tilstand af hyperthermi
Forgiftninger
Et almindeligt hjem er fyldt med ting, som kan være giftige for en fugl. Det kan være opløsningsmidler og andre kemikalier, potteplanter eller madvarer (eks. avocado). Så hjælpen må afvejes efter, hvilken giftstof der er tale om. Er det en ætsende gift, så skal du ikke forsøge at få fuglen til at kaste op. Forsøg heller at indgive noget madolie (olivenolie), æggehvide eller mælk. På den måde indkapsles giften. Ved andre giftstoffer bør du forsøge at få fuglen til at kaste op, ved at give den en smule salt. Herefter må du hurtigst mulig af sted til dyrlæge med den. Husk at holde fuglen så rolig som muligt under det hele, selvom det kan være svært. Den kan nemt gå i chok, og dø alene af DEN årsag.
Opfølgning
At have levende dyr i sin husstand, vil altid være en udfordring, når det kommer til sygdom og tilskadekomst. Det er en stor berigelse at have fugle, men i modsætning til andre husdyr, kan man godt stå i den ubehagelige situation, at ikke ret mange dyrlæger har den fornødne ekspertise til at
behandle dem. Alle dyrlæger kan tage sig af en hund eller en kat – måske også et marsvin eller en kanin; men en fugl kræver specialviden – og rækken af dyrlæger med denne viden er kort.
Derfor kan det være særlig vanskeligt at finde en sådan dyrlæge udenfor lukketid. Som ejer vil man derfor stå sig bedst, hvis man sætter sig godt ind i den førstehjælp man SELV kan yde – indtil en professionel kan komme på banen. HUSK – Førstehjælp er lig med hurtig hjælp – og hurtig hjælp er den bedste hjælp.
Fuglekyndige dyrlæger
Skrevet af Lone Juul Lanng - www.lonelanng.dk