Som grundfoder skal undulaten have en undulatblanding, det er en blanding der er sammensat af flere forskellige små frø.
Man skal ikke købe frø der opbevares i en plastikpose, da der hurtigt udvikles vanddampe i en lukket pose. Disse dampe kan ikke komme ud af posen og derfor kommer man hurtigt til at stå med en pose dårligt frø som undulaten nemt kan blive syg af, eller i værste fald kanden dø af det.
Køb frø der opbevares i papirsposer, sække eller papæsker. Alt fuglefrø skal opbevares tørt, koldt og med tilgang af luft.
Bland aldrig vådt foder som frugt og grøntsager med fuglefrø, da de tørre frø begynder at mugne (og det gør det hurtigt, hvis det bliver fugtigt), det vil være meget giftigt for fuglen at spise.
Frø, grønt og vand skal altid have hver deres skål.
Man skal ikke købe frø der opbevares i en plastikpose, da der hurtigt udvikles vanddampe i en lukket pose. Disse dampe kan ikke komme ud af posen og derfor kommer man hurtigt til at stå med en pose dårligt frø som undulaten nemt kan blive syg af, eller i værste fald kanden dø af det.
Køb frø der opbevares i papirsposer, sække eller papæsker. Alt fuglefrø skal opbevares tørt, koldt og med tilgang af luft.
Bland aldrig vådt foder som frugt og grøntsager med fuglefrø, da de tørre frø begynder at mugne (og det gør det hurtigt, hvis det bliver fugtigt), det vil være meget giftigt for fuglen at spise.
Frø, grønt og vand skal altid have hver deres skål.
Hvornår er en undulatblanding god og optimal for fuglen, og hvad skal man vælge at købe?
Der findes blandinger hvor en stor procentdel af blandingen er hirsefrø, det er ofte også de blandinger der er de billigste.
Find en blanding hvor kanariefrø udgør omkring 30-35%, bemærk at hvis det er undulater der skal yngle, så skal indholdet af kanariefrø udgøre op til 50% af undulatblandingen.
Kanariefrø må ikke forveksles med en kanarieblandingen som benyttes til kanariefugle, det er to forskellige ting.
Kontrollere altid frøene når du åbner en ny pakke. Hvis du ligger inde med et mindre lager af frø, bør du kontrollere en gang om ugen.
Tegn på møl
Det er som regel den tofarvet møl der ses i frø. Møl lægger mellem 200 – 400 æg i dens levetid. Æggene lægges normalt direkte i frøene, hvorefter de nyudklækkede larver trænger ind i frøene, men æggene findes også i revner og sprækker. Frø der er angrebet af møllarver, kan indeholde spind (ligesom edderkoppespind), frøene kan være sammenklumpede og/eller være tilsmudset af larvernes afføring.
Voksne møl flyver og/eller kravler omkring.
Der findes blandinger hvor en stor procentdel af blandingen er hirsefrø, det er ofte også de blandinger der er de billigste.
Find en blanding hvor kanariefrø udgør omkring 30-35%, bemærk at hvis det er undulater der skal yngle, så skal indholdet af kanariefrø udgøre op til 50% af undulatblandingen.
Kanariefrø må ikke forveksles med en kanarieblandingen som benyttes til kanariefugle, det er to forskellige ting.
Kontrollere altid frøene når du åbner en ny pakke. Hvis du ligger inde med et mindre lager af frø, bør du kontrollere en gang om ugen.
Tegn på møl
Det er som regel den tofarvet møl der ses i frø. Møl lægger mellem 200 – 400 æg i dens levetid. Æggene lægges normalt direkte i frøene, hvorefter de nyudklækkede larver trænger ind i frøene, men æggene findes også i revner og sprækker. Frø der er angrebet af møllarver, kan indeholde spind (ligesom edderkoppespind), frøene kan være sammenklumpede og/eller være tilsmudset af larvernes afføring.
Voksne møl flyver og/eller kravler omkring.
Møl formere sig hurtigt og vil med tiden angribe din fødevarer som mel, ris, nødder, tørret frugt mm. Derfor er det vigtigt at du bekæmper mølangrebet.
Harsk frø
Det er især de olieholdige frø der kan blive harsk. Derfor er det en god ide selv at smage på dem før servering.
Olieholdige frø er blandt andet blå birkes, hampefrø, hørfrø, negerfrø, jordnødder, perilla frø, fyrrekerner, græskarkerner, rapsfrø, safflor frø, solsikkekerner og kartebolle frø.
Urene og snavset frø
Urene og snavset frø kan gøre din fugl syg.
Fordærvet frø må under ingen omstændigheder anvendes til foder. En ren og god frøblanding skal lugte tør, det må på ingen måde lugte muggent.
Skimlet frø
Frøene vil være belagt med et gråhvidt lag støv/snavs.
Når du åbner en pose frø skal du altid tjekke om...
Spireprøve
Er du i tvivl om kvaliteten af din frøblanding, kan du lave en spireprøve.
Hvis 60% eller mere af frøblandingen spirer efter 48 timer, så er frøblanding god.
Forsæt gerne spiringen i 3-5 dage for at se om der kan opnås en spire-procent på 95-100 %.
Opnås dette er det en blanding i en rigtig god kvalitet
Hvis spire-procenten er lavere kan det være tegn på at frøet er for gammelt eller har været opbevaret forkert.
Laves der en spire-prøve på en frøblanding hvori der er tørret frugt, tages det tørret frugt fra.
Harsk frø
Det er især de olieholdige frø der kan blive harsk. Derfor er det en god ide selv at smage på dem før servering.
Olieholdige frø er blandt andet blå birkes, hampefrø, hørfrø, negerfrø, jordnødder, perilla frø, fyrrekerner, græskarkerner, rapsfrø, safflor frø, solsikkekerner og kartebolle frø.
Urene og snavset frø
Urene og snavset frø kan gøre din fugl syg.
Fordærvet frø må under ingen omstændigheder anvendes til foder. En ren og god frøblanding skal lugte tør, det må på ingen måde lugte muggent.
Skimlet frø
Frøene vil være belagt med et gråhvidt lag støv/snavs.
Når du åbner en pose frø skal du altid tjekke om...
- Er frøene blanke at se på, ikke alle frø lige blanke.
- Er frøene rene, der må ikke være en masse støv i frøet.
- Der må ikke kravle små insekter rundt i frøet.
- Frøene må ikke lugter af mug eller gammelt.
- Frøene må ikke lugter sødlig, da det kan være tegn på mider.
Spireprøve
Er du i tvivl om kvaliteten af din frøblanding, kan du lave en spireprøve.
- En ½ dl. frø skylles grundigt i koldt vand.
- Frøene hældes i en skål, og der hældes koldt vand på så det dækker frøene.
- Frøene skal nu stå i blød natten over.
- Dagen efter skylles frøet grundigt i koldt vand igen og lægges ud på et stykke fugtigt køkkenrulle på en flad tallerken.
- Skålen sættes ind i en plasticpose, posen pustes op og lukkes til.
- Undervejs i processen skal man kontrollere at køkkenrullen stadig er fugtig.
Hvis 60% eller mere af frøblandingen spirer efter 48 timer, så er frøblanding god.
Forsæt gerne spiringen i 3-5 dage for at se om der kan opnås en spire-procent på 95-100 %.
Opnås dette er det en blanding i en rigtig god kvalitet
Hvis spire-procenten er lavere kan det være tegn på at frøet er for gammelt eller har været opbevaret forkert.
Laves der en spire-prøve på en frøblanding hvori der er tørret frugt, tages det tørret frugt fra.